Jules Verne:

24. marts 2005 var det 100 år siden Jules Vene døde. Han blev 77 år og skrev mere end 60 romaner og desuden også skuespil, noveller, digte og enkelte populærvidenskabelige værker. læs et notat i anledning af 100-årsdagen og se, hvordan dagen blev markeret.
Verne besøgte København flere gange. Læs mere om besøgene på Jules Verne-selskabets sider:
Verne i København.

Det danske Jules Verne selskab er medlem af Samrådet for litterære selskaber i Danmark. Selskabet har til St. Bogdag 2006 udarbejdet en kort præsentation, der kan fås her. På samrådsmødet november 2006 repræsenterede jeg Jules Verne Selskabet og fortalte om selskabets stiftelse, formål og arbejdsmetode.

Siden jeg overhovedet fik lært at læse, har jeg været fascineret af forfatteren Jules Verne og hans "Eventyrlige Rejser".

En meget omfattende samling af tekster, links mv. om og af den franske forfatter:
 Zvi's hjemmeside om Verne

Der findes også et par sider på dansk om ham: Virtuelle Verne og Verne-selskabets (red.
Bjørn Larsen) om bl. a. fysikken hos Verne og med en imponerende fortegnelse over danske Verne-udgivelser af enhver art. Endvidere har Bjørn en guide til Verne på Nettet.

Fransk Verne-udgivelse.

Et klassisk eksempel på en tidlig serie af Verne-bøger er de "komponerede bind" fra Andr. Schous forlag, alle udgivet i 1872-1889. De er typiske for forlagsbind fra tidsperioden. Den første danske Verne-oversættelse overhovedet var "En Verdensomsejling under Havet" fra 1872. Læs forordet, der introducerer Verne for danske læsere. Tak til Bjørn Larsen for at stille bogen til rådighed.
Et andet eksempel, Otto Christensens Forlag, Kjøbenhavn 1888. Verne skrev ca. 60 romaner, hvoraf en god del desværre aldrig er udkommet på dansk.
Verne skrev også enkelte populærvidenskabelige værker, f. eks De store Opdagelsesrejsers Historie.
Der udkommer stadig "nye" Verne-værker. Denne roman blev udgivet i 1991 efter fundet af et efterladt, aldrig publiceret manuskript. Visse værker, der ikke var publiceret ved Vernes død, blev modificeret af sønnen, Michel. I de senere år, er de genudgivet efter Vernes originalmanuskripter.
En del af Vernes mest populære værker blev opført som teaterstykker, der også i Danmark var ganske populære. Her et eksempel på en fransk teaterplakat. Motiver fra Vernes romaner har været flittigt benyttet som motiver på frimærker. Her et fra Panama, 1966. Se flere her.
Her kan du høre en prøve på enkelte sange fra en dansk opførelse af "Jorden rundt..." Harald Holst, Lise Thomsen og kor med Aage Juhl Thomsens orkester. Side 1 og Side 2 Sangtekster med noder fås her.

Spørgsmål og svar om Jules Verne.

En "FAQ" oversat til dansk. Her kan du søge mere viden om Jules Verne.

Verne på Dansk på Nettet:

Læs Vernes 'Det Sorte Indien' på dansk. Det er en udgave fra 1913 udgivet af Kunstforlaget Danmark, og er mit beskedne bidrag til Public Domain litteraturen. Illustreret og kapitelopdelt.

Hvis du bryder dig om at læse Verne og andre forfattere på skærmen, så prøv EBIB1800.

Fra Kim Jensen og Nils Bjørn stammer denne lille "fotokopi" af en stærkt forkortet novelle: Dr. Ox' Eksperiment. (Ca. 800 kb).
Den samme i en illustreret udgave: Dr. Ox's Eksperiment (Ca. 1.1 Mb).

Fra Nils Bjørn "Tværs gennem Amerika", en illustreret smagsprøve fra Vernes "Jorden rundt i 80 dage". (Ca. 500 kb).

Ligeledes fra Nils Bjørns samling, en lille sjældenhed udgivet i anledning af 100-året for Vernes død:
Paa Togt med "Delfinen", udgivet i 1924 oversat fra den franske "Les Forceurs de Blocus". Printvenlig version: Delfinen.pdf (Ca. 5.5 Mb).

Om muligt endnu mere sjælden er en af Danmarks (verdens?) første Verne-inspirerede tegneserier: "En Farefuld Rejse", der blev bragt i børneafsnittet i Chr. Erichsens blad "Hus og Hjem" fra nr. 22 i 1932 til nr. 2 i 1933. Billederne stammer fra Henrik Wilfred Christensens samling af "Verniana". Henrik har indscannet de talrige sider.
Serien er baseret på "Michel Strogoff"/"Czarens kurèr", men er blevet kaldt: En farefuld Rejse.
Teksten er af Niels Meyn og tegningerne af Oscar Knudsen. Der blev i hvert nr. bragt 6 billeder med undertekster. 
 

Litteratur:

Public Domain litteratur til fri afbenyttelse: Project Gutenberg. 10.000-vis af værker!

La Bibliothèque Électronique de Québec med en imponerende samling af hovedsagelig fransksproget litteratur, herunder ganske meget af Jules Verne.

Eller her: http://www.ebooksgratuits.com/

 Bogbinding:

Lær bogbinding. Se eksempler, litteraturliste og vejledninger på stikordsform


Tilbage til forsiden