Et indbindingsarbejde

Fra start til slut.

En billedserie, der viser klip fra arbejdet med indbindingen af Jules Verne: Le Docteur Ox, Hetzel, Paris ca. 1877.
Klik på billederne for at se dem i stort format.

Denne gamle bog trænger til restaurering. Der er tale om en ældre uindbundet (hæftet) bog, der fremtræder slidt, med beskadigede hjørner, enkelte rifter og et hul efter insektangreb. Bogen er ellers komplet og med et løst smudsbind af pap og lærred.

Et nærbillede af "ormegangen".

Første trin i processen består i udbedring af papirskader. Bogen adskilles i alle sine ark. Gammel lim og hæftetråde afrenses. Tyndt japanpapir (silkepapir) i den rette gullige farve limes hen over rifter, på de afslidte hjørner og på større huller i arkenes rygfals.

Et nærbillede af "ormegangen". Når limen er tør, fjernes overskydende japanpapir og der foretages en let afslibning med meget fint sandpapir.

Titelbladet klæbes på første ark med falslærred, og der tilskæres papir til friblad (hvidt) og forsats (rødbrunt Ingrés-papir).

Arkene lægges sammen og sættes i hårdt pres mellem to brædder i nogle døgn.

Bogblokken spændes op i pressen med et lille stykke af ryggen uden for. Der saves fem ca. 1 mm dybe riller vinkelret over ryggen. De tre midterste files op med en trekantet fil.

I en hæftelade fæstnes tre lodrette stykker opspændingsgarn og de enkelte ark hæftes stramt fast med hæftetråd. Der begyndes bagfra.

Når bogen er hæftet, tages den ud, og opspændingsgarnet klippes af ca 3 cm fra bogen. Enderne flosses op og trækkes ind under fribladets yderstykke (ansætningsfalsen). Ryggen limes med et tykt lag lim og den tørres.

Når limen er tør, kan bogens tre sider beskæres i skæremaskine. Det er på dette tidspunkt bogens endelige størrelse fastlægges, og det er nu, de flossede og snavsede kanter rettes til.

Det besluttes at lægge guldsnit på øverste snit på bogen, så den kommer til at ligne tilsvarende forlagsindbundne udgaver i samme bogserie. Dette arbejde udføres af bogbinder Ole Lundberg, Rødovre.

Bogens ryg rundes og den spændes op til falsbankning

Opforede sidepap (permer) klæbes på ved hjælp af opspændingsgarnet og ansætningsfalsen. Et rødt, smalt silkebånd limes på midten af ryggens øverste ende som mærkebånd. Kapitælbånd limes på for oven og for neden. Ryggen forstærkes ved at pålime 3 lag karduspapir.

En løsryg måles ud og målene til ryginddelingen i fem felter overføres fra en anden, tilsvarende bog. Smalle læderstrimler skæres til og klæbes på løsryggen for senere at danne rygophøjninger ("falske bind").

Der skal nu træffes beslutning om bogens endelige udseende. Det besluttes at færdiggøre den med et hellæderbind i rødt gedeskind. Skindet måles ud ved hjælp af en papirskabelon og skindstykket skærfes (udtyndes) kanterne rundt og på ryggen.

Skindet klæbes på bogen med klister i to omgange. Først ryg og sider hvor der strammes godt ud omkring ophøjningerne. Dernæst kantindslagene.

Når skindet er tørt, foretages oppapning: forsatspapiret klæbes på sidepappene (permerne) med en tynd lim, som skal tørre i åben stand ca. en time.

Bogen er nu færdig til forgyldning (guldtryk) og anden udsmykning. Forgylderarbejdet udføres af bogbinder Jørgen Thorsen, Herlev.

Her følger nu et antal billeder af det færdige resultat