Bogens historie    Bogen, som vi normalt kender den, dvs. et antal blade samlet langs den ene kant, stammer fra romerne. Ideen er udviklet fra en sammenklappelig tavle, en diptycon, med påsmurt voks, hvorpå tekst kunne indridses med en spids genstand. Større skriftlige værker kendes også fra ældre kulturer, som f. eks. babyloniernes lertavler og ægypternes papyrusruller.

Romersk diptycon af elfenben. 3. årh. e. kr.
Fra: Bøggild-Andersen og Wolf: Bogbindets historie.

    Romerne brugte pergament (fremstillet af dyrehuder) i stedet for papyrus. Pergament er lidt for stift til at rulle, men velegnet til at folde sammen med læg, der kunne hæftes i ryggen med tråd. Denne bogtype angives at være opstået omkring 300 e. Kr. Materialet har sit navn efter byen Pergamon i Lilleasien, hvor det blev fremstillet. Pergament var det enerådende materiale indtil kendskabet til papir kom til Europa fra Kina i det 13. århundrede.

    Indtil Gutenberg (ca. 1397 - 1468) opfandt bogtrykkerkunsten i den vestlige verden (ca. 1440), var alle bøger håndskrevne og meget kostbare at fremstille (og derfor utilgængelige for almenheden). En bog var således noget, der skulle bygges til at holde i meget lang tid, og derfor opstod bogbinderhåndværket.

    I middelalderen blev bogbind oftest fremstillet af tynde træplader, der kunne udsmykkes med guldsmedearbejde, elfenben eller overtrækkes med læder eller stof, der ligeledes kunne være rigt udsmykket med prægning, guldtryk, broderier, metalbeslag og lignende.

Klik på billederne for at se dem i større udgaver.

Byzantinsk pragtbind fra 8. Årh. af forgyldt sølv dekoreret med glasmosaik og emalje indfattet af perlesnore. Markuskirken i Venedig.
Fra: Bøggild-Andersen og Wolf: Bogbindets historie.

 

 

Engelsk broderet bogbind: Christopherson, Historia Ecclesiastica. Lovanii, 1569. Broderede bogbind kunne være udført på lærred, fløjl eller silke.
Fra: Cyril Davenport, F.S.A.: English embroidered bookbindings.

Læderbind med forklap og spænde til dokumentsamling. Danmark 1600-tallet
Københavns Sadelmagerlav, Forhandlingsprotokol 1567 - 1622 Statens Arkiver.


 

Michaud: Le printemps d'un proscrit. Fransk bogbinderarbejde fra begyndelsen af 1800-tallet.

 

Det Kongelige Bibliotek har en meget omfattende hjemmeside om sin boghistoriske samling. Her finder man en stor samling af billeder af bogbind fra mange århundreder: Klik her.

Et par eksempler: